Tuesday, February 13, 2007

Petri Jakobs @ finissage Brian Jungen


Petri Jakobs, De Hoekse Troubadour, gaf zondag 11 Februari j.l. acte de présence tijdens de finissage van de expositie van de internationaal bekende Canadese kunstenaar Brian Jungen in het Centre for Contemporary Art 'Witte de With' te Rotterdam.





De reden achter deze muzikale interventie berust niet op toeval. Brian Jungen is een kunstenaar die een kritische houding aanneemt ten opzichte van de wereld economie en het kapitalisme, en neemt dit als uitgangspunt voor communicatie. Met materialen afkomstig uit de consumptie maatschappij maakt Jungen rebelse objecten die een culturele, persoonlijke en creatieve hybriditeit laten zien en een strenge classificatie overstijgen. Zo vervaardigde hij o.a. levensgrote, nauwelijks van echt te onderscheiden, walvisskeletten van gebruikt wit plastic tuinameublement. Hiermee verwijst hij o.a. naar de ter discussie staande walvisjacht, maar tevens naar het effect van massaproductie van wegwerp artikelen op onze biotoop. Nu wil het toeval dat Petri in 2001 een lied heeft geschreven genaamd: 'dat vuile vieze gore plastic tuinameublement', welk, zij het op geheel andere wijze, letterlijk hetzelfde gebrek aan bewustzijn belicht als de objecten van Jungen. De Hoekse Troubadour was dan ook vastberaden om zijn lied tijdens de finissage van deze expositie ten gehore te brengen en hier opnamen van te laten maken. Na overleg met de directie werd hem, bij mate van hoge uitzondering, hier toestemming voor gegeven. Gezeten onder een immens plastic walvisskelet, genaamd 'Cetology', bracht Petri zijn toepasselijke lied ten uitvoer. De overeenkomsten tussen de bedoelingen achter het werk van Jungen en Jakobs zijn zo frappant dat velen der aanwezigen in de veronderstelling verkeerden dat het lied speciaal ter gelegenheid van de tentoonstelling van de objecten van Brian Jungen geschreven was! De filmopname die er van is gemaakt is te zien op UTube (voorlopig zonder geluid). Geïnteresseerden kunnen alvast enkele foto's bekijken of een fragment van het lied beluisteren op www.PetriJakobs.nl. Voor meer over Brian Jungen en 'Witte de With' kijk op; www.wdw.nl, of zoek op Google.

*Met speciale dank aan Nathalie Hartjes voor haar spontane medewerking, aan Nina Mikulicic voor haar kledingadviezen en aan ‘studiospaloma’ voor de bemiddeling en opnamen.


de webhost

No comments: